Home » Edzéstervek » A szárazgyakorlásról

A szárazgyakorlásról

A szàrazgyakorlàsról

A szárazgyakorlás önmagában nem csoda technika. Nem helyettesíti a valódi lövést, a fizikális edzést, a vizuális felkészülést és a mentális kondicionálást.

Légy alázatos a lőfegyvereddel! Nem játék! Kérlek, ne ugord át ezt a részt sóhajtva, hogy „jaj, hagyjál már megint ezzel, én ezt tudom.” Sokkal egyszerűbb minden egyes szárazgyakorlás előtt végigcsinálni a maximális biztonsági protokollt, mint miután belelőttél a falba, tévébe, tükörbe ostorozni magad, miért voltál gondatlan! Kérlek hidd el, amit mondok!!!

Ha kezdő vagy (mindenki volt kezdő, ne érezd kellemetlennek), bátran kérj segítséget!

A száraz tréninget a lőtéri edzésedhez hasonlóan tervezd meg előre. Ne „valamit majd csinálok” módon állj neki, mert nem fogod elérni a kívánt eredményt. Ha teheted, legalább heti három alkalommal, körülbelül 20-30 percet gyakorolj.

MINDEN SZÁRAZ GYAKORLÁSKOR MAXIMÁLISAN ÜGYELJ A BIZTONSÁGRA! A GYAKORLÁS HELYÉN SOHA NE LEGYEN ÉLESLŐSZER! FOKOZOTTAN TARSD SZEM ELŐTT LT.COL. JEFF COOPER 4 ARANYSZABÁLYÁT!

1.All guns are always loaded. Even if they are not, treat them as if they are.

 2.Never let the muzzle cover anything you are not willing to destroy. (For those who insist that this particular gun is unloaded, see Rule 1.)

 3.Keep your finger off the trigger till your sights are on the target. This is the Golden Rule. Its violation is directly responsible for about 60 percent of inadvertent discharges.

 4.Identify your target, and what is behind it. Never shoot at anything that you have not positively identified.

 

 

A szárazgyakorlás fő pontjai:

Mit fejleszt a szárazgyakorlás?

Biztonság

A gyakorlatok fókuszának meghatározása

Idő és helyszín

Öltözet, felszerelés

A, B, C edzésterv

 

Mit fejleszt a szárazgyakorlás?

A szárazgyakorlás tökéletes módja annak, hogy csiszold és finomítsd a készségeidet. Az éles lövészeti tréningek során az edzésnaplódba leírt tapasztalatok (pl.: tokból rántások során X%-ban rossz az elsütő billentyű kezelés, vagy a tárcsere után nem tökéletes a célgömb fókusz, a segítő kéz rosszul pozícionált, stb.) segítenek a száraz edzés tervezésében. Meg fogod látni, hogy a fegyelmezett és fókuszált gyakorlás hatalmas eredményt hoz.

 

Biztonság

Soha ne felejtsd, ez a legfontosabb! Ha nem vagy képes ezt ennyire szigorúan venni, inkább ne csináld. Abban a helységben, ahol gyakorolsz, SOHA ne legyen éles lőszer. Ha otthon gyakorolsz, olyan helyen tedd, amit nem tudsz átlőni még véletlenül sem. Ha gyakorló lőszert használsz –mindegy, melyik típus- minden alkalommal egyesével ellenőrizd le, hogy valóban gyakorló lőszert használsz. Amikor végeztél a gyakorlással, ezt mindig tudatosítsd magadban, mentálisan is fejezd be a tréninget. (….igaz, hogy befejeztem, de csinálok még egy gyors ismétlést……)

 

 A gyakorlatok fókuszának meghatározása

Érdemes az egyes gyakorlatok folyamatát részekre bontani. Ezzel tudod elérni, hogy valóban fejlődj, és eredményesebb legyél.

  1. Tökéletes technika. Csak arra figyelj, hogy az adott gyakorlatot a maximális pontossággal hajtsd végre. Minden egyes részeleme legyen irányított és pontos. (Ez a tudatos maximális sebességed megközelítőleg 65%-70% -a)
  2. A technika gyakorlási sebességen. Ez azt jelenti, hogy az adott mozdulatsort olyan sebességgel hajtod végre, amit maximális kontroll alatt képes vagy tökéletesen kivitelezni. (Ez a tudatos maximális sebességed megközelítőleg 75%-80% -a)
  3. Teljes sebességgel történő ismétlések. A maximális sebességgel dolgozz, aminél még uralod a technikai kivitelezés minden részletét.

 

Idő és helyszín

A gyakorlás idejét és helyét igyekezz úgy megválasztani, hogy ne zavarjon semmilyen külső behatás és a tudatoddal is 100%-ban az edzésre tudj fókuszálni. Ha lehet, a hely tegye lehetővé a robbanékony mozgás gyakorlását is.

 

Öltözet, felszerelés

Mindig a versenyen használt ruhában és felszereléssel gyakorolj. Mindent úgy vegyél fel és úgy rögzíts magadon, ahogyan azt versenyen is teszed.

Használj 1/3 méretre lekicsinyített IPSC célokat. Amíg kezdő vagy, ne használj IPSC órát a gyakorláshoz, mert automatikusan elkezdesz versenyezni vele, ami a gyakorlatok hibás rögzítéséhez vezet. Amikor már túl vagy az első 20-30 versenyeden, akkor válik a gyakorlás elengedhetetlen részévé az óra. Minden pálya az óra sípjelével kezdődik, és nem mindegy, hogy a reakció időd meddig tart. Sajnos ez beruházást igényel, de ha komolyan gondolod, hogy ezt a sportot szeretnéd űzni, kötelező kellék. Használd csak indításra a tökéletes kivitelezés gyakorlásánál, könnyen tartható PAR – time funkcióval a gyakorlási sebesség időszakában, és a lőtéren mért jó időid beállításával a teljes sebességen történő ismétléseknél.

 

A gyakorlás alatt is használd a vizualizáció technikáját. A szárazgyakorlásnak egyformán fontos részei a technikai, fizikális és mentális elemek.

Ne feledd, hogy a szárazgyakorlás csak egy eleme az edzés rendszerednek. Nem nélkülözhető a fizikális edzés, a tényleges lövés és a mentális felkészülés. Egyetlen részegység sem életképes csak önmagában.

 

A, B, C edzésterv

Készítsd el a saját edzéstervedet.

A edzésnap: elővétel – gyakorold mindhárom kezdő kondíciót

B edzésnap: tárcsere – gyakorold a gyors és a technikai tárcserét is

C edzésnap: speciális feladatok – ilyen az asztalról felvétel mindhárom kondícióban, vagy az elővétel utáni azonnali pozíció váltás (térdelés, lefekvés stb.)

Ne feledd, gyakorolj erős és gyenge kézzel is, erősítsd az egykezes képességeidet!

 

 

Sorozatok és ismétlések

Azt javaslom, hogy minden gyakorlatot 3X10-es bontásban végezz. Az első 10 ismétlés a Tökéletes technika sorozata. A második 10 a technika gyakorlási sebességgel történő ismétlésé, a harmadik 10 pedig a teljes sebességen történő sorozat. (javaslat: diagnosztizáld folyamatosan az ismétléseket, és csak a tökéleteset fogadd el magadtól)

 

Folytatása hamarosan…….

 

Ahogyan ígértem, itt a folytatás…..

 

Egy példa ami segíthet elkészíteni a saját edzésterved:

 

Tokból rántás

Használj 1/3 nagyságú IPSC célt

Cél: Erősíteni és tudatosan építeni a „relax face in downrange” kiinduló helyzetből történő tokból rántás képességét.

Ismétlés szám: 30+ gyakorlatonként

Kulcspontok:     A „relax” helyzet mindig azonos felvétele

A kezek mozgásának megindítása (a könyök vezeti a mozdulatot, indul hátra és föl)

Index pontok a tokban

A támogató kéz tökéletes pozicionálása (recoil management)

Célgömb fókusz, célgömb az „A” zóna közepén

Tökéletesen kivitelezett száraz elsütés

 

Ha végeztél, az első résszel, következhet a „csak erős kézzel” történő sorozat, ugyan úgy felépítve, mint a kétkezes végrehajtás. Ne felejtsd el, hogy a kulcspontokat ki kell egészítened az egykezes végrehajtásnak megfelelően!

Az elsütő kéz könyökének pozicionálása

Az elsütő kéz hüvelyk ujjának pontos pozicionálása

A segítő kéz pozicionálása

Az elsütő billentyű pontos, izolált kezelése, az elsütés tökéletes kivitelezése

Után tartás

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventy + = 77

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .