A levezetés az edzésmunka szerves részét képzi, ALAP… foglalkozz vele. Szerepe lényegesen különbözik a bemelegítésétől de hasonlóan fontos.

Többen hajlamosak átsiklani felette és “véletlenül elfelejteni” vagy nem hisznek benne. Érdemes foglalkozni vele mert egy jó levezetés igen gyümölcsöző lehet. Tervezett edzésünk utolsó azaz a harmadik része a bemelegítés-edzés-levezetés szentháromságában.

Izmok szalagok ízületek és az idegrendszer terhelésnek/stressznek van kitéve ezáltal a szervezetben bomlástermékek (tejsav) szabadul fel. Edzés során az érhálózatban megnő a vér áramlása mivel elsősorban oxigénnel valamint tápanyagokkal látja el az izomrostokat. Aktívan dolgozik a szív, tüdő, keringési rendszer. A levezetés során fokozatosan csökkentjük a terhelést és a vérmennyiséget az izmokban.

Szánjunk rá időd mert megéri és jelentőségét nem elbagatellizálni. Jelentősége kulcsfontosságú mint az edzést nyitó bemelegítésnek, a levezetés pedig “lezár”. Minőségi különbséget lehet tapasztalni olyan edzések után amelyeket rendszeresen levezetéssel zár le a sportoló.

Miért?

Levezetésnél visszatérünk az idegrendszeri, keringési és testi valamint testhőmérsékleti nyugalmi közeli állapotunkhoz, megközelítőleg az edzés megkezdése előtti állapotunkhoz. Pulzusunk megnyugszik, jobban érezzük magunkat.

Megalapozza az edzés utáni regenerálódást.

Szükséges testünknek és idegrendszerünknek egy átmeneti állapot a kemény edzés és a jól megérdemelt pihenés között.

Mentálisan a figyelem fókusza visszahúzódik-megnyugszik az igénybevétel után.

Segít az izomláz csökkentésében.

Gondolatban már megtörténik a teljesítmény összegzése és a következő edzés alapjainak előkészítése.

A levezetés 3 része

  1. Levezetőmozgás

Ez mindig sportág specifikus. Legyen lassúbb mint az edzés illetve a bemelegítésnél használt mozgások és figyeljünk a pontos koordinált végrehajtásra.

  1. Nyújtás

Célja az izomzat regenerálása a terhelést követően, az izomzat fejlődése és nem leépítése. Megelőzhetjük az izomláz kialakulását.

  1. Mentális relaxáció

Elősegíti a jövőbeni motiváció serkentését és az aktuális elégedettséget miközben megnyugtatja a sportolót.

Tippek

1; Figyeljünk a fokozatosságra,

2; Ne fázz meg,

3; Fogyassz megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot,

4; Alaposan nyújtsál

5; Törekedj a mentális relaxáció elmélyítésére miközben felidézed a pozitív eredményeket!

Írta:

Tóbiás “BEAST” Mátyás

Kettlebell, FMS, küzdősport oktató

a Conscious Training Team instruktora